Поддръжка на акумулатори

Поддръжка на акумулатори

Акумулаторът е истинското сърце на автомобила. Той е един от най-важните експлоатационни елементи под капака, който изисква непрекъсната грижа и внимание.

За да го поддържаме лесно, на първо място е необходимо да анализираме стила си на придвижване. Става дума главно за разстояние и динамика. Ако всеки ден изминаваме само кратки участъци, нашата батерия няма възможност да се регенерира достатъчно. Обратно, дългите пътувания позволяват пълното и самостоятелно зареждане на акумулатора. 

Ако се доверим на статистическите данни, над една трета от проблемите с колата са свързани с електрическата система – акумулатор, алтернатор, стартер. След това можем да търсим по-големи повреди свързани със скоростната кутия, кормилната уредба или двигателя.

Есенният и зимният период у нас обикновено са свързани със засилване на загрижеността за акумулатора. Страхуваме се от студения въздух и дългите ледени зими. Но трябва да помним, че високите температури могат да се отразят много по-значително върху състоянието на нашия акумулатор.

Жегите са още по-опасни от зимата

Как високата температура влияе върху живота на батерията? Температура над 30 градуса по Целзий увеличава два пъти честотата на желаното зареждане на акумулатора, в сравнение с температурния обхват от 20 до 25 градуса по Целзий. Достатъчно е да си помислим какви са температурите под капака дори само при по-дълъг престой в слънчев ден.

Летните дни са и времето, в което успяваме да се откажем от колата в полза на колелото или просто на пешеходна разходка до магазина. Приятно е и можем по-дълго да се наслаждаваме на деня. Акумулаторът обаче не обича такива престои. За него най-важна е работата и непрекъснатостта на експлоатация.

По време на престой капацитетът му не остава един и същ, а намалява. Всеки неизползван акумулатор се нуждае от редовно зареждане, за да не загуби свойствата си, което при по-дълъг период на невнимание може да се случи и да доведе до смяна на акумулатор.

Проблемите с електричеството обхващат не само акумулатора. Нерядко се оказва, че изворът на проблема с електричеството са протрити кабели, корозирали клеми или неизправна електрическа инсталация на някоя от системите ни.

Проблеми могат да причинят както многогодишната експлоатация, така  и любителските намеси, например самостоятелно инсталирана аудио система, обикновено с неизвестен произход и качество.

Повредите в електрическата инсталация на автомобила не е лесно да се идентифицират, затова ако нямаме опит в тази област, трябва да се възползваме от услугите на специалистите. 


Кога да сменим акумулатора?

Отговор в Motointegrator: http://bit.ly/2lXPu17